Tévhitek a babák alvásáról

tevhitek.jpg

Tévhitek a kisbabák alvásáról:

👶 Napi 16 órát alszanak

❤️Ezzel szemben: napi átlagban 14-18 órát alszanak, de az is rendben van, ha vannak napok, amikor 13 vagy épp 20 órát. Az egy hét alatti napi átlag a mérvadó, és a 20 perces, szopizás közbeni szundítások is beleszámítanak.

 

👶 Ha álmosak, bárhol, bármikor, bárhogy elalszanak

❤️ Ezzel szemben: sok baba hosszasan igényli, hogy megteremtsék számára az optimális el- és alvási körülményeket, ami legtöbbször ringatás, szoptatás, testkontaktus, lehetőleg az alvás teljes időtartama alatt, mindenhol máshol felébred, keservesen sír, rosszul érzi magát, stresszt él át, és emiatt hiába kimerült és fáradt, nem tud elaludni.

 

👶 A babákat akkor kell megszoptatni, amikor sírnak

❤️ Ezzel szemben: a sírás egy késői jelzés. A baba akkor már túl nagy stresszt él át, nem tud jól mellre tapadni, emiatt könnyen az anya számára fájdalmassá válik a technikája és sok levegőt nyel, ami fájdalmas lehet a baba számára és sokat is bukik tőle.

 

👶 A babák három óranként igénylik az anyukájukat

❤️ Ezzel szemben: bár vannak ilyen babák, a legtöbben kifejezetten 0-24 az anyukájukon vannak csak jól, és időbe telik, míg megérnek arra, hogy máshol is jól legyenek.

 

👶 A babák három óránként ébrednek

❤️ Ezzel szemben: valaki valamikor 5-6 órát is alszik, és van, aki hónapokig 30 percenként ébred, de olyan is van, aki hónapokig 8 órákat alszik, aztán hónapokig óránként ébred. Attól függően, hol tart a baba a mozgás- / beszéd- / fogazat- / alvás- / kognitív és szociális fejlődésben, hozzátaplálásban, szobatisztulásban, beszoktatásban, testvérré válásban, milyenek a napjai, szülei viszonya, állapota, stb.

 

👶 A babák 3-4-5-6-7-8 hónaposan (jellemzően, amikor a kinyilatkoztató gyereke) már át tudják aludni az éjszakát

❤️ Ezzel szemben: lásd eggyel feljebbi pont.

 

👶 A gyerekeket meg kell tanítani aludni

❤️ Ezzel szemben: állni se tanítjuk őket. Fogat növeszteni se tanítjuk őket. Lélegezni se tanítjuk őket. Az alvás nem tapasztalatok és szokások összessége, hanem elsősorban az idegrendszeri fejlődés függvénye. A gyerek számára optimális környezetet kell megteremteni, akkor magukhoz mérten optimális tempóban fog megérni az alvásuk. Mindenkinek más az tempója, a fejlődése üteme. Valamelyik babánál az jelez valami gondot és ártalmas a számára, ha sokat alszik, valamelyik babánál az jelez gondot és ártalmas a számára, ha gyakran ébred.

 

👶 A babáknak káros, ha nem alszanak sokat egyben

❤️ Ezzel szemben: a baba minden alvásszakaszának megvan a maga funkciója, szerepe, és az ébredéseiknek is. A baba cukor- és inulzulinháztartása nem olyan, mint egy felnőtté. Minden sejtje megszakítás nélkül igényli a fejlődéshez szükséges tápanyagokat, és a baba anyagcseréje és raktározási működése eltér a felnőtt működéstől, ezért akár folyamatosan (éjjel-nappal) is szüksége lehet táplálékra.

A kognitív készségek kifejezetten az éber alvásban fejlődnek, sok baba lassan, hónapok alatt érik meg a mély alvásra, és van, aki csak az anyukáján tud mélyen aludni. Az felületes alvás a napi ingerek feldolgozását is szolgálja. A legtöbb hirtelen csecsemőhalál mély alvásban történik (nagyon csekély ennek az esélye!!), tehát védőfunkciója is van a felszínes alvásnak.

A mély alvás funkciója a regenerálódás, és nagyon sok hormonális folyamat zajlik a ilyenkor a testben - akkor, amikor ennek itt van az ideje.

Ezekbe a folyamatokba belenyúlni, sürgetni, lassítani, azon túl, hogy a kicsi számára megtaláljuk természetes módon a legjobb körülményt, amelyben mindezek a folyamatok a maguk ütemében az adott baba számára megfelelő arányban végbemehessenek, nem érdemes.

Extrém esetekben érdemes mérlegelni, hogy miként okozzuk a legkevesebb kárt a babának.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekagy.blog.hu/api/trackback/id/tr3418484379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása